Sover du dårlig? Føler du deg ofte mer sliten når du våkner enn når du la deg til å sove? Da bør du ikke fortvile, for det er noe veldig mange andre deler med deg. Det å sove dårlig er faktisk noe av en landeplage, av ulike grunner. Mange sliter med søvnen, sliter med å komme seg opp på morgenen, og kanskje trenger noen gode råd og tips også? Da er du som sagt langt i fra den eneste, men det er ting man kan gjøre for å forbedre situasjonen.

Vær aktiv i hverdagen

Dette er et råd som er bra å følge uansett om man sover dårlig eller ikke. Mosjon er veldig viktig, og det trenger nødvendigvis ikke å være hard styrketrening på treningsstudio. Det kan være mer enn nok å ha en fast joggerunde, eller gårute.

Det viktige i denne sammenheng er at du er ferdig med treningen minst 3 timer før du skal sove. Er kroppen for aktiv og fylt med adrenalin kan det plutselig bli enda vanskeligere å sove. Men om du har trent godt i løpet av dagen så blir kroppen mer sliten, og har behov for søvn. Det er da du kommer til å legge merke til hvor lett du sovner, som er gull verdt i denne sammenheng altså.

Unngå skjermer sent på kvelden

Dette er kanskje det vanskeligste rådet av de alle å følge. For vi er i stor grad avhengige av våre skjermer. Enten det er laptop, TV, nettbrett eller telefon så er det der vi får vår underholdning fra, hvor vi blir oppdaterte på dagens hendelser i verden, og hvordan vi holder kontakt med hverandre.

Men rådet er at man faktisk ikke bør se på en skjerm mens man ligger i sengen. Det gjør at søvnen dras ut av øynene og at kroppen blir for oppspilt. Det kan være vanskelig å bli trøtt igjen etter det, og da kommer du naturlig nok til å slite.

Ikke overdriv bruken av sovemidler

En søvntablett i ny og ne skader ikke. Det er noe de aller fleste av oss har behov for. Men som alt annet, om du tar for mye av det for ofte, så kommer det til slutt ikke til å ha effekt. Det samme gjelder om du for eksempel bruker Paracetamol hver eneste dag. Til slutt vil det komme en tid hvor den ikke vil hjelpe deg mer, og da må du plutselig bruke tyngre middel.

Det samme gjelder for søvntabletter. For det er ikke noe som kommer til å løse vanskene dine, selv om det kanskje føles sånn. De kan hjelpe deg i søvn, men selve kvaliteten på søvnen din kan hende at blir verre.

Det beste er å prate med en lege for å se hva legen anbefaler og hva annet som kan gjøres. Det kan for eksempel hende at du har behov for en ny seng, og da er det noe du heller bør gjøre enn å holde deg til søvntabletter. Det er en bedre løsning totalt sett.